Informatie

Heb jij net als Wil een dringende mededeling of wil je iets anders delen? Laat het ons weten!

Bewakingscamera’s bij containers dringend gewenst

Wil van Eekeren – 8 juli 2021

Er gaat geen week voorbij of er is bij de containers op de hoek Van Oldenbarneveltlaan / Eikenlaan wel een enorme hoop troep bijgeplaatst: meubels, koelkasten, verpakkingsmateriaal (zelfs van grote tv’s), emmers, het maakt niet uit – alles wordt er neergekwakt. En iedere maandagmorgen wordt alle troep netjes opgeruimd door medewerkers van de Milieudienst, voor wie ik een diepe buiging maak. Maar juist dóór dat trouw wekelijks opruimen door de Milieudienst is er nu een patroon ontstaan: op maandag is het daar schoon en vanaf woensdag of donderdag (soms zelfs eerder) groeit er al weer een nieuwe vuilnisbelt.

Een paar jaar geleden heb ik tijdens een bewonersbijeenkomst in Het Cortinghhuis al voorgesteld om bij die containers een bewakingscamera te plaatsen. Dat kon echter niet, was de reactie, want dat zou in strijd zijn met de wet op de privacy. Ter bescherming van de privacy van een paar criminelen mag het woongenot van wijkbewoners dus verpest, en het aanzien van de wijk geschaad worden.

Maar waarom kunnen die bewakingscamera’s dan wel in het uitgaanscentrum van de stad worden geplaatst? Mag de privacy daar wel opgeofferd worden? Ja dat mag, omdat men aldaar begane overtredingen en misdrijven immers wil kunnen vastleggen om de daders te kunnen bestraffen. Maar bij onze containers worden toch net zo goed overtredingen begaan?

Plaats dus bij de containers gewoon een paar camera’s; ze verdienen zichzelf snel genoeg terug. Overtreders die gepakt worden, bijvoorbeeld op basis van de kentekenplaat van hun auto, krijgen meteen een boete van €350. Ook kunnen daders soms achterhaald worden via hun adres, die zij op hun bijgeplaatst grofvuil, zoals verpakkingsmateriaal achterlaten. Ook deze bewoners mogen een boete van €350 verwachten.

Met bewakingscamera’s zal veel ergernis én werk voorkomen worden. Bovendien zal onze wijk er dan ook weer aantrekkelijker uit gaan zien.