Informatie

Hart voor fietsen en de STAD

Het is voor ondernemers een moeilijke tijd. Ook voor Rami, de fietsenmaker van de Rotonde aan de Korreweg. Rami zit nu 7 jaar met zijn fietsenmakerij en -winkel op dit plekje aan de rotonde. De zaken liepen goed! Tot afgelopen jaar ook hij als ondernemer in een lastig parket kwam. Van 25 reparaties per dag en fietsverkoop naar nu ongeveer 3 reparaties in de 2 dagen. En de fietsenverkoop? Die ligt stil vanwege de COVID-maatregelen.

Rami komt uit Libanon en woont hier samen met zijn gezin. Hij begroet je met een glimlach en verontschuldigt zich voor de rommel in de werkplaats. Zijn werk en passie is de fiets, én zo zegt hij, ‘mensen veilig over straat laten gaan’. Als je je fiets bij hem laat repareren checkt ie toch even die lamp of de roestige rem. De zaak is niet zo groot en de sfeer is prettig. Een leuk weetje: Rami verzamelt oude foto’s van de stad. Dus heb je wat liggen, je maakt Rami er blij mee!

Bij Rami kun je terecht voor reparaties (en normaal gesproken ook voor het kopen van een fiets) waarvoor je overigens niet veel betaalt; een bandje plakken doet Rami bijvoorbeeld al voor 5 euro. Hij doet zijn werk met liefde en plezier. En een goed humeur krijg je er gratis bij. Helaas heeft Rami het nu extra zwaar. In juni 2020 is hij aangereden en raakte zijn been verbrijzeld. De nodige operaties heeft hij inmiddels doorstaan, maar de tijd van revalideren lijkt niet aan te breken doordat hij toch zijn klanten wil bedienen. Rami is verder gezond en zegt geluk te hebben gehad, maar het staan en lopen kost nu veel pijn en moeite. 
“Maar ik moet en wil open blijven, zegt hij, want ik wil ook gewoon de huur betalen!” Om hem te ondersteunen is GoeieBuurt momenteel bezig om iemand te vinden die hem kan helpen in de werkplaats zodat hij af en toe zijn been kan laten rusten. Maar jij en ik kunnen hem ook helpen door je fiets eens na te laten kijken of te repareren door Rami!