Informatie

GoeieBuurt brengt buurtbewoners met elkaar in contact. Door de gesprekken die zij voeren brengen ze de behoeftes en de wensen van de bewoners in kaart. Dit heeft al tot vele mooie en succesvolle matches geleid en die delen we graag met jullie!

GoeieBuurt Taalmatch: Julia en Hani

Sinds oktober vorig jaar krijgt Hani Nederlandse taalles van Julia. Hani komt uit Syrië en woont sinds februari 2023 in Nederland. Julia is een geboren en getogen stadjer. “Dit jaar woon ik 50 jaar in de Korrewegwijk.” Hani woonde en werkte hiervoor in Libanon als vluchtelingwerker. In Nederland werkt hij met onbegeleide minderjarige vluchtelingen. Julia deed het Gymnasium en studeerde daarna Engelse taal en letterkunde. Sinds 1979 heeft ze Engelse les gegeven en is inmiddels met pensioen maar nog steeds geeft ze met veel plezier en toewijding Engelse les op vrijwillige basis. 

Voorvertoning in nieuwe tab

Hun paden kruisten dankzij GoeieBuurt, nadat Hani op zoek was naar taalonderwijs en Julia haar wens om Nederlandse les te geven kenbaar maakte tijdens een gesprek met het GoeieBuurt-team. Hani leert snel en is gemotiveerd maar zegt toch niet voldoende les te krijgen. Hij zou eigenlijk dagelijks les moeten hebben. “Omdat ik niet als vluchteling sta geregistreerd kan ik geen gebruik maken van gesubsidieerde taallessen. Een standaard cursus kost 600 euro en dat is te duur voor mij.”

Hani wilt hier in Nederland zijn leven verder opbouwen. In april wordt hij vader. Hani geeft i.s.m. de gemeente workshops over genderdiversiteit aan minderjarige jongeren van Arabische afkomst. Het doel is om de vaak ongezonde kijk op diversiteit te veranderen. Hij ziet zichzelf daarin als een brug tussen twee culturen. Zowel Hani als Julia delen de wens voor meer investeringen in lokale platforms waar bewoners in dialoog kunnen gaan over diverse thema’s.

Tijdens het gesprek gaat Hani soms naar de keuken om een Syrisch gerecht te maken: Bulgur met tomaat. Ik mag een hapje mee-eten. Erg smakelijk!